joi, 8 aprilie 2010

Cel mai idiot concurs din ultima vreme

Am auzit ieri dimineata un concurs la Europa FM pe care l-as califica drept cel mai prost din peisajul media de la noi. Este vorba despre concursul in care Europa FM ii va face o statuie colegului de munca ce sta in mod constant si munceste peste program la serviciu.
Pot sa inteleg de unde le vine ideea, pot sa inteleg ca vor avea destui candidati pentru aceasta statuie insa nu pot fi de acord cu incurajarea unei astfel de atitudini. Nu am fost si nu voi fi niciodata de acord cu ea. Evident ca sunt situatii in care esti nevoit sa stai peste program ca s-a ivit o urgenta sau ca e ceva ce trebuie rezolvat rapid si necesita multa munca. Dar acestea in opinia mea ar trebui sa fie mai curand exceptii decat regula. Din pacate corporatiile de la noi incurajeaza aceasta abordare chiar daca pe fata se declara impotriva. Prin atitudinea lor vor sa scoata de la angajatii romani si "prosti" tot ce pot da ei mai bun si evident cu minimul de rasplata.( a se vedea decesurile din ultima perioada datorate epuizarii)
Revenind la concurs, mi se pare inacceptabil ca un post de radio cunoscut, ba poate chiar cel mai cunoscut daca e sa ne luam dupa cifrele de audienta, sa promoveze astfel de valori. Sigur, se poate ca ei sa priveasca din perspectiva din care ei sunt singurii care il rasplatesc pe workoholic la adevarata lui valoare. Mie mi se pare in schimb ca aceasta este doar consecinta secundara a unui astfel de comportament ce nu poate duce decat la un randament limitat al persoanei cu pricina.

In ultima instanta si simplificand lucrurile la maxim se poate spune ca este vorba de o alegere individuala si ca tine de fiecare in parte daca vrea sa stea peste program si sa lucreze in mod constant sau nu. Celor care inclina spre un astfel de comportament le recomand istorioara de mai jos si le spun sa se gandeasca de mai multe ori inainte sa ia o astfel de decizie. Povestea e in engleza, dar la valoarea voastra nu cred ca e o problema...mi-a fost lene sa o traduc.
A boat docked in a tiny mexican village.
A tourist complimented the local fishermen on the quality of their fish and asked how long it took him to catch them.
"Not very long" they answered.
"Why didn't you stay out longer and catch more?"
The fisherman explained that the small catch was sufficient to meet their needs and those of their families.
"But what do you do to the rest of your time?"
" We sleep late, fish a little, play with our children and take siestas with our wives. In the evenings we go into the village to see our friends, have a few drinks, play the guitar and sing a few songs".

The tourist interrupted:
"I have an MBA from Harvard and I can help you. You should start by fishing longer every day, you can sell the extra fish and with the money you can buy a bigger boat or even one extra boat. You can catch more fish, sell it, but an entire fleet and then sell the fish directly to larger companies instead of middle men or you can build your own factory for processing. In time you will be very rich and you can move to New York, Los Angeles and live a better life"
"How long will that take?"
" 20-25 years perhaps or even more", responds the tourist.
"And after that?"
"Afterwords? well my friend, when your business gets really big, you can start buyin and selling stocks and make millions".
"Really? And after that?"
"You'll be able to retire and live in a tiny village near the coast, sleep late, play with your children, fish a little, spend your evenings with your friends"
" With all due respect sir, but that's what we're doing now. Why waste 25 more years from our lifes for doing the same thing?"

Asa ca dragii mei, aveti grija ce vreti de la viata!!!!

2 comentarii:

Ddan spunea...

Poate nu este numai de condamnat acel tip de om. Cu siguranta sunt foarte putini cei ce fac asa ceva din placere. Cat de multi isi permit sa zica NU cand seful ii arunca in brate sarcini noi si mai mari?

Poti sa zici NU dar te gandesti ca poate ai anumite obligatii de onorat sau poate la fel de bine sa iti zica sa pleci din firma si in perioada actuala cu siguranta sunt altii bine pregatiti gata sa te inlocuiasca fara prea mari probleme.

Dragos Ciobanu spunea...

Evident ca se poate pune problema si asa, insa de aceea s-a inventat conceptul de liber arbitru. Stii cum spunea Sf Augustin daca nu ma insel? "Omul poate intotdeauna refuza sa faca un lucru. are tot timpul o optiune, chiar daca aceea este sinuciderea." Exemplul este evident impins la extrem, dar chiar si cu riscul de a fi concediat poti refuza...cu atat mai mult cu cat legislatia actuiala iti da timpul necesar sa iti cauti de munca.