miercuri, 10 martie 2010

Ratiune sau Instinct

De aceasta data sa-ncercam o tema mai filosofica...sa nu ma urati ...o sa incerc sa scriu intr-un stil mai diferit de abordarile clasice ca sa nu va deprim. Doar sunt un om special, ce Dumnezeu!

Cum probabil ati auzit de-a lungul timpului au fost multi destepti (ca sa nu le zicem intelepti sau filosofi); deci au fost multi destepti care si-au batut capul cu probleme de genul: oul sau gaina; cojocul sau camasa; minte sau suflet; ratiune sau instinct. Alti destepti mai aproape de noi au inceput sa faca clasificari intrucat nu prea mai aveau despre ce vorbi astfel incat sa para si originali si interesanti in acelasi timp. Ei i-au impartit pe predecesorii lor in 2 curente de opinie: rationalism(reprezentat de oameni ca Descartes, Kant si multi altii) si empirism (J. Locke, Thomas Bacon, David Hume, etc).

Dimineata aveam o dilema destul de mare...inca o mai am si probabil nu o sa ma lamuresc prea curand...Discutand cu un prieten cam ce optiuni as avea sa ies din situatia asta el ma intreaba: "pana acum in alegerile pe care le-ai faut in viata ta si care s-au dovedit de succes pe ce te-ai bazat? pe minte sau pe instinct". Sincer nu prea am stiut ce sa-i raspund. Intotdeauna m-am considerat un om rational. Pentru tot ceea ce am facut in general am gandit inainte sa fac.
Pe de alta parte sunt (sau cel putin eu asa ma consider si sunt mandru ca buletinul imi intareste crezul asta) barbat. Insa rareori am intalnit barbati care sa gandeasca cu altceva decat cu instinctul :)

Un prieten de-al meu are o vorba...de fapt are mai multe ca nu e retard, dar vreau sa ma opresc la una singura :" cand barbatul vede o femeie, mintea ia vacanta". Mare adevar!!! Asta e, asa suntem si trebuie sa ne asumam conditia ca altfel devenim frustrati. Deci barbatii nu gandesc cu capul... Sa zicem asadar ca gandim cu instinctul...ala de baza. Daca ma intrebati pe mine, intuitia feminina paleste in fata instinctului primar al barbatului. E ca si cum am spune ca intuitia feminina e batuta de catre "instinctul de fata mare care nu o inseala". A nu se concluziona ca o data ce femeia devine femeie si-a pierdut intuitia, nu intr-acolo vreau sa merg desi ar fi si asta o cale interesanta. Asta e ...suntem barbati si ne meritam soarta, ba chiar ar trebui sa fim fericiti cu ea. Corpul e cel mai valoros obiect pe care il vom avea...si-atunci de ce sa nu gandim cu el?

Buuun, revenind...pe de o parte ma consider rational, pe de alta parte sunt barbat, deci instinctual. In hotararile pe care le iau ce ma influienteaza mai mult: instinctul sau ratiunea? Dimineata am dat urmatorul raspuns: "hotararile pe care le-am luat au fost rationale, dar s-au sprijinit intotdeauna pe instinct". Daca e sa ma gandesc la lucruri materiale as zice ca e perfect adevarat, dar cand e vorba de chestii spirituale?...nu mai stiu...ma elucidez si va zic.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pai si cum te putem ajuta sa iesi din impas?;) rabdarea si timpul o sa raspunda intrebarilor...